Recent additions, changes and updates to the Alexis site

Insignia

Contact Dr Gheorghe, the coordinator, at alexis_pro[email protected] for further information about the Alexis Project:

Email: [email protected]

Bridges connecting the Peoples of the World - a Country without a Past has no Future!
FlagFlagFlag
FlagFlagFlag
Click here for the song "M-a facut muica oltean" or "I was born in Oltenia" by the Allegretto children's chorus

eagle

banner      
Navigation

Home


The Filishano TombMausoleul familiei Filisanu

Filishano Chapel

A magnificent photograph of the ceiling of the Mausoleul familiei Filisanu

Photo: Emily NealEssay on The Filishano Tomb

Adrian Alexandru Gheorghe


Locul in care arhitectura si istoria se intalnesc este unul cu totul special pentru mine si am invatat, in timp, sa il apreciez si sa il caut. Ca vicepresedinte al celui mai mare ONG specializat in identificarea salvarea si promovarea elementelor de patrimoniu cultural din regiunea Oltenia - Alexis Project (www.alexisphoenix.org) - am o experienta de peste 12 ani pe situri, in rezervatii sau cladiri monument istoric. Despre o astfel de cladire am ales sa scriu, din punct de vedere al arhitecturii spatiului interior.

Mausoleul familiei Filisanu, cunoscut si drept Capela Filisanu, este situat in orasul Filiasi, judetul Dolj. Este triplu monument istoric clasa A - interes national, listat ca atare in ultima editie a LMI cu 3 obiective la aceeasi adresa (Strada Brazda lui Novac nr.9) : capela propriu zisa, cladirea anexa si zidul de incinta, din care se mai pastreaza doar fragmente. Complexul a fost ridicat intre 1865 si 1868 de catre boierul Dimitrie Filisanu, prezent aici inca din 1815 si care are la activ constructii importante pentru comunitate : spital cu sectie de oftalmologie, izvor zidit pentru oameni si animale si altele. Cladirea principala se afla in relativa buna stare si am avut ocazia sa o vizitez in repetate randuri, pentru fotografii cu caracter documentar, masuratori si chiar o evaluare de specialitate in parteneriat cu o firma de arhitectura de patrimoniu din Sofia, Bulgaria, in vederea aplicarii de proiecte cu finantare europeana pentru prezervarea, repararea si includerea edificiului in circuitul turistic tematic.

Edificiul in sine surprinde de la primul contact. Trecand rapid peste infatisarea exterioara - stil neogotic de influenta italiana, bogat decorat in teracota cu motive florale si zoomorfe - interiorul ofera vizitatorului senzatia de spatiu al trecerii, puternic delimitat si deconectat de mediul inconjurator, dar lipsit de protectia si serenitatea pe care le-ai putea astepta de la un lacas de cult. In fapt, este pur si simplu o biserica pentru cei disparuti, nu pentru cei vii, o urna de dimensiuni neobisnuite pentru acest termen care a fost umpluta cu timp si acum incearca cu disperare sa isi indeplineasca menirea, de a purta de grija ocupantilor cat mai mult.

Planul octogonal exterior este exprimat la interior de existenta unor nise marginite de coloane cu profilatura puternica si capitel bogat ornat, dintre care una este ocupata cu intrarea dubla, foarte inalta, una - diametral opusa - gazduieste un mic altar cu masa rituala intr-un picior, catapeteasma de dimensiunile unui triptic si chiar o mica polita care sugereaza proscomidia, alte doua nise - stanga si dreapta intrarii - sunt ocupate cu mobila veche : masa, scaune, sfesnic greu de bronz, candelabru, iar cele patru care inconjura altarul - doua la stanga si doua la dreapta gazduiesc fiecare cate un mare sarcofag de lemn, bogat ornat cu sculptura si chiar cu efigia familiei, turnata in bronz, actualmente prezenta doar pe unul dintre sarcofage si disparuta de pe celelalte trei. Ramasitele familiei Filisanu se afla insa in criptele de sub sarcofage si acestea au doar rol decorativ si de memorie in interiorul mausoleului.

Iluminarea este saracacioasa la nivelul salii principale, doar rozasele de teracota filtrand raze direct sub arcele in plin cintru care inchid nisele la partea superioara. Deasupra acestui spatiu se deschide un altul, cu totul diferit tratat. Tamburul cupolei este perforat de opt ferestre ample, fiecare corespunzatoare cate unei laturi, care inunda pictura registrelor superioare. In loc de Iisus Hristos Pantocrator, comanditarul a ales o imagine a lui Dumnezeu Tatal in reprezentare conventionala, batran intelept si sever cu ampla barba alba si un triunghi de lumina - simbol religios - deasupra capului, ca o coroana, inconjurat de fiinte aparent supranaturale, prezentate insa in atitudini si infatisari lumesti.

Este vorba despre 8 ingeri feminini, inzestrati cu mari aripi albe, imbracati sumar si diafan, chiar senzual am putea spune, si purtand in maini coroane de lauri si instrumente muzicale : vioara, harfa si trompete. Ei par inlantuiti intr-un dans mistic, interpretand o muzica a sferelor, cu ritm molatic si ametitor, cu toate ca nu este limpede daca aduc lauda Celui Prea Inalt sau fac mai usoara trecerea sufletului din zona terestra, muritoare, catre Eternitate. Sunt inclinat sa cred ca este vorba de al doilea scenariu, intrucat, asa cum am precizat deja, ingerii nu par asemanatori cu cei bizantini, reprezentati dupa canoane stricte si nefiresc de rigizi cu care suntem obisnuiti in ortodoxie, ci par aproape niste nimfe antice sau renascentiste, care vor sa insenineze trecerea de la viata telurica la cea de apoi prin imnuri si jocuri pagane.

Este de remarcat astfel ca iluminarea si pictura se potenteaza reciproc si, impreuna cu geometria planului si cea a sectiunii duc la efectul ascendent pe care il resimte vizitatorul. Planul octogonal regulat cu axe de simetrie perpendiculare sugereaza un ax veritcal in centrul compozitiei. Primul nivel, mult mai intunecat si impodobit cu motive geometrice si culori inchise, tari (tencuiala verde smarald si grenat, cu vinisoare, sugerand marmura), nivelul superior, mult mai restrans in plan, dar destul de inalt, deci elansat prin proportii, puternic iluminat si inzestrat cu culori diafane (beige, lila, bleu ciel, alb ivoire). De remarcat, in acelasi timp, ca "parterul" - nu exista propriu zis decat un singur nivel, dar impartirea pe registre si volumetrica pare evidenta - este mult mai aglomerat, prin amplasarea masivelor sarcofage de lemn inchis la culoare, precum si a altarului si a celorlalte obiecte de cult, desi depozitarea lor acolo nu facea parte din aranjamentul initial.

Amplasarea ferestrelor la nivelul superior pe opt laturi diferite se traduce in practica prin dematerializarea puternica a unei cupole si asa aeriana prin decoratie si mesaj simbolic (vezi un efect similar, la cu totul alta scara, bineinteles, cu Hagia Sofia din Constantinopole), dar si prin posibilitatea de a lasa lumina soarelui sa patrunda nu doar perimetral, ci si in mod direct, ca fascicul de raze paralele, care sa ilumineze o anumita zona din interiorul lacasului. Am avut ocazia sa il vizitez in februarie 2011, intr-o perioada cu ninsori abundente in zona si, din cauza unor ochiu de geamuri lipsa pentru latura de nord, fulgii zburau in interior, luminati in plin de fasciculul de raze despre care vorbeam mai sus. Fireste, nu este un lucru de dorit patrunderea intemperiilor intr-un monument istoric, cu atat mai mult unul de interes national cu asemenea incarcatura spirituala, dar pentru ca tot nu puteam face nimic strict in acel moment pentru a opri acest fenomen, am admirat imaginile vizuale oferite de aceasta cernere din vazduh is am memorat atmosfera pe care ele o ofereau. Mai mult decat atat, in incinta capelei se afla si un bust de marmura alba, infatisand un barbat tanar, in vestimentatie specifica inceputului de secol XX, cu cercel in ureche ca semn al emanciparii si modernitatii, probabil, ulterior identificat drept un nepot al boierului Filisano (acesta a decedat fara a lasa urmasi directi). Amplasat pe un piedestal de lemn masiv, de esenta, culoare si textura similare cu cel din care sunt facute sarcofagele, bustul de un mare rafinament artistic se afla scaldat in lumina si, din pacat, mai prozaic, si in zapada care intra prin ferestrele superioare, reflectand razele cu albul marmurei si parand sa infrunte, asemenea nou, echipa de cercetare, intemperiile cu un zambet calm.

In incheiere as dori sa reiterez ideea ca acest mausoleu isi indeplineste exact functia de pastrator, fara a incuraja vizita inocenta sau seninatatea, dimpotriva, creand o atmosfera apasatoare la nivelul privitorului, de lacas al memoriei si repausului etern. Partea superioara, cu valente serene si sugestia ascensionalului nu constituie decat puntea de legatura cu spatiu infinit al sferelor inalte, complet inaccesibil inca muritorilor.

Pentru noi, cei care am incercat in repetate randuri si cu mari eforturi sa salvam de la degradare acest monument - chiar si acest eseu o alege ca tema pentru a aduce in prim planul studiului de istoria arhitecturii, ambient si atmosfera a interiorului un monument cu mare potential, dar necunoscut specialistilor si cu atat mai putin maselor - Mausoleul familiei Filisanu are supranumele de "Capela Sixtina a Olteniei".

Nota : Intregul eseu este scris bazat pe observatii si cercetari personale la fata locului.
Filishano CleaningFilishano Chapel Filishano Chapel
In cooperation with Filisasi Municipality we have cleaned the inside of the Filishano chapel and other buildings.

Photo: Adrian Gheorghe 7th November 2018
Filishano Chapel
This is the first step to reinvigorate this important historical monument.

Photo: Adrian Gheorghe 7th November 2018
Filishano ChapelThis is the documentation from the decision of of the Local Council, in cooperation with Alexis Project.

Click on the image to get the original document.

Photo: Adrian Gheorghe 17th November 2013

Filishano Maintenance

Filishano Chapel Filishano Chapel

The Filishano Chapel in the town of Filiasi, Dolj County, classified as an historical monument triple A class for national importance, under the management of the local council and mayor, is in a parlous state.

Photo: Adrian Gheorghe 17th November 2013
Filishano Chapel Filishano Chapel

The roof is poorly repaired, the walls and ornaments are damaged, there are materials from other constructions in its yard.

Photo: Adrian Gheorghe 17th November 2013
Filishano Chapel

The poor state of maintenance is exemplified by the laughable way that the door is secured.

Photo: Adrian Gheorghe 17th November 2013
Filishano Chapel Filishano Chapel

The Alexis Project has made a huge effort to save this monument, but it is not possible to fight against stupidity, even though the laws of Patrimony are very clear on the subject.

Photo: Adrian Gheorghe 17th November 2013

filishano

A general view of the Filishano Tomb, a beautiful historical monument, which needs to be repaired and protected in a better manner than at present.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

One of the beautiful towers of the building, one on each corner of the roof, richly ornamented.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

A pair of stone columns on each side of the main entrance to the building.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

On the upper part of the main entrance to the building is the insignia of the Filisanu family, a crest which is also inside on the the coffins and on other representations of the family.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

Inside, there are, around the central area, small secondary areas, complete with columns and arcades, for the graves and coffins they contain. Here there are arcades for every tomb inside, with geometric figures painted on them, and with stone columns on both sides, like an opened door to each grave.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

Here we can see the columns and arcades inside the building, around the central area of the tomb.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

A broken brass light support, the main one, in the middle of the building.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

Here Adrian is looking at a few bones discovered inside the tomb, perhaps taken from the graves, underground, covered by concrete, with empty wooden coffins above.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

A secondary building, part of the monument, perhaps for servants to protect and maintain the building.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

The cupola of the building from the inside, with rich paintings on it, with God as the central figure, and around him angels singing at many musical instruments, like a peaceful and harmonious accompaniment for the people in the graves.

The three fingers raised in the painting of God represents the Holy Trinity. The orb possibly represents the earth.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

The main part of the tomb, the Altar, with a stone table protected by an iron fence with painted icons on it, with two entrances, a central one and a secondary entrance in the left part of the iron fence.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

One of the four huge empty coffins, every one is above a concrete area, which covers the real graves which are underground. On the front of the coffin is an insiglia in bronze, with the symbols of the Filisanu family. Each coffin has rich sculptures on it, all are identical, and all are empty. .

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano

This is a beautiful statue of an unknown person.

Photo: Adrian Gheorghe 17th February 2011
filishano filishano filishano

In the northern part of Filiaşi, where the cemetery is placed, there is a 19th century monument, the tomb of an important land owner from Filiaşi, the Filishano family grave.

The monument is old, not well protected, but still not in ruins, but it needs protection and repairs soon.

Photo: Adrian Gheorghe 27th November 2010
filishano filishano

The owner, Filishano, was a very good man who built the Filiaşi hospital himself as well as some water sources in the area, such as at Bilta, as well as this beautiful building, his tomb.

Photo: Adrian Gheorghe 27th November 2010
filishanofilishano

The landowner Filishano was here, in the Filiaşi area, from 1815.

In 1896 the Filishano tomb chapel was built, but it is today in a sad state of disrepair.

Photo: Adrian Gheorghe


filishanofilishano
Pieces from the roof have fallen off, as can be seen in the photo to the immediate left. In the close up of the door to the chapel can be seen, above the door, the coat of arms of Filishano's family.

Photo: Adrian Gheorghe


filishano
Smaranda and Dimitrie Filishanu, landowners in this district, died without children, but they left a legacy for the people of the area. Here is the hospital built and given free to the community in 1896.

Photo: Adrian Gheorghe
filishanofilishanofilishano
Filishano spring water from Bilta, rebuilt by the authorities last year when the original stone with the inscription was broken and lost (?) and replaced with a new one.

Photo: Adrian Gheorghe
These monuments are important because D. Filishano was a great man,who gave to the community, for free, important utilities such as the hospital, chapel, spring water etc. If only all communities had a man like him...Recent additions, changes and updates to the Alexis site

Home


This site is to publicise the history and culture of Romania, and displays information from the Alexis Project Association

Alexis Project Filiasi/Romania
RC J/263/230/2007 CIF 21464151
Email: [email protected]
If you have any photographs or information which would be useful for this site please contact Don Hitchcock


This page last modified Saturday, 07th December, 2019 05:26pm


Webmaster: Don Hitchcock

Email: [email protected]


My Archaeology website: https://www.donsmaps.com/